ÎNTR-O ENCICLICĂ A SA,
SINODUL PERMANENT AL BISERICII GRECIEI SUBLINIAZĂ:
IEHOVIȘTII SUNT ERETICI PERICULOȘI ȘI EXTREMIȘTI
Ǡͅ`Ʌс ӕ͏ďӠЅщτϕ 2013-2014--בǓԏӠ̐ύǓ
Sfântul Sinod al Bisericii Greciei a emis o enciclică prin care atrage atenția credincioșilor asupra propagandei așa-numiților Martori ai lui Iehova. În enciclica sa, Sinodul Permanent explică de ce iehoviștii sunt eretici periculoși. Textul complet al enciclicei, din data de 18 iunie, este următorul:
”La sfârșitul lunii în curs se va desfășura la Atena Conferința mondială anuală a «Martorilor lui Iehova». În contextul deplinei libertăți religioase care în Grecia este recunoscută și respectată prin Constituție, libertate pe care o respectă în primul rând Biserica Greciei, și pornind de la acest eveniment pe care îl vor organiza la Atena Martorii lui Iehova și în virtutea responsabilității noastre de Păstori întru Hristos, dorim să reamintim următoarele, spre a preveni poporului ortodox de acțiunea diferiților eretici, care în Sfânta Scriptură sunt caracterizați drept ”lupi îngrozitori” (Fapte 20:29):
  1. Învățăturile așa-numiților «Martori ai lui Iehova» ai societății pe acțiuni «Turnul de Veghe» constituie o reiterare în contemporaneitate a unui mare număr de învățături eretice, apărute de-a lungul veacurilor.
  2. Societatea pe acțiuni ”Turnul de Veghe” a ”Martorilor lui Iehova” a calomniat în mod repetat țara noastră la nivel internațional ca țară în care, chipurile!, nu este respectată libertatea religioasă.
  3. Este organizația eretică care nu ezită nu numai să cultive intoleranța religioasă și fanatismul, dar pe față, într-un periodic al său oficial din trecut, a exprimat poziția absurdă potrivit căreia așteaptă ca adepții ei «să își spele efectiv picioarele în sângele dușmanilor lor» (Turnul de Veghe, 1 februarie 1968, p. 83).
  4. Este o organizație care nu ezită să prezinte drept voia lui Dumnezeu și drept poziții scripturistice niște opinii extremiste, periculoase și neștiințifice. Doar astfel, de pildă, poate fi interpretată poziția societății «Turnul de Veghe» de a refuza transfuzia de sânge la nou-născuți, copii, adulți și vârstnici, chiar și atunci când aceștia se află în pericol de moarte.
  5. Este organizația care, ca societate pe acțiuni, deși dispune de o uriașă mașinărie de obținere de venituri, nu susține nici măcar o singură instituție filantropică pentru a-i ajuta pe semenii noștri aflați în suferință.
  6. De asemenea, este acea organizație eretică ce din timp în timp obișnuiește să își schimbe învățăturile. Astfel, deși în ultima vreme folosește titulatura de ”Martorii creștini ai lui Iehova”, nu crede în Iisus Hristos ca adevărat Dumnezeu și susține că creștinii nu trebuie să se roage Lui (Turnul de Veghe, 15 aprilie 1995, p. 30).
  7. Organizația aceasta folosește un discurs agresiv, desconsiderator și depreciativ față de întreaga lume creștină și nu numai.
  8. Este organizația eretică ce nu a ezitat în trecut să formuleze o mulțime de false profeții cu privire la a Doua Venire și la sfârșitul lumii, având ca rezultat nu numai faptul că se dovedește permanent a fi un proroc mincinos, dar și că mulți membri o părăsesc, mai ales după ultima profeție mincinoasă, cea din 1975, când sute de mii de membri din toată lumea au ieșit din rândurile ei.
Având în vedere aceste lucruri, și în plus, luând în considerare, așa cum a arătat în trecut experiența internațională, că adunări precum cele programate de societatea Turnul de Veghe la Stadionul Olimpic în iunie 2014, sunt legate de acțiuni propagandistice și publicitare de scară largă și pe multe niveluri, vă îndemnăm părintește, așa cum impune ethosul bisericesc ortodox, să ignorați eventualele provocări sau feluritele acțiuni prozelitiste, evitând în același timp orice formă de comportament extremist.
Potrivit credinței noastre ortodoxe, Biserica, fiind Trupul Dumnezeu-Omului Hristos, este Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească și constituie în același timp și spațiul unic al mântuirii. Din acest motiv, vă îndemnăm ca în zilele respective să ne rugăm fierbinte Domnului să îi lumineze pe frații noștri înșelați, care au fost prinși în capcana rețelelor acestei societăți pe acțiuni cu mască religioasă, spre a cunoaște și ei Lumina Adevărului și a mărturisi credința în Dumnezeu-Omul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
† Arhiepiscopul Atenei, Ieronim, Președintele Sinodului Permanent al Bisericii Greciei
† Mitropolitul Karystίei și Skýros-ului, Serafim
† Mitropolitul de Néa Krίni și Kalamariá, Procopie
† Mitropolitul Thessalonicului, Antim
† Mitropolitul de Paramýthia, Filiáta și Giromério, Tit
† Mitropolitul Grevenelor, Serghie
† Mitropolitul Mithýmnei, Hrisostom
† Mitropolitul de Mitilίni, Eres și Plomário, Iacov
† Mitropolitul Thίvei și Levadίei, Gheorghe
† Mitropolitul Paronaxίei, Calinic
† Mitropolitul de Ílion, Aharnes și Petroúpoli, Atenagora
† Mitropolitul de Zákynthos, Dionisie
† Mitropolitul Kifisiei, Amarousi și Oropós, Chiril
Secretarul-șef,
† Mitropolitul Diavleiei, Gavriil
Orthódoxos Týpos, 27 iunie 2014, nr. 2028, p. 8
Traducere: Mihail Ilie (G.O.)